4 съвета за премахване на нежеланите прахови акари


Акарите са често срещана причина за алергия, присъстват дори в най-чистите домове. В матраците е възможно да пребивават до един милион. Тези микроскопични същества се наричат ​​прахови акари, известни също и като домашни акари. Те се хранят с органични материали (като например мъртви кожни клетки), които са разбити от гъбички.

Ако имате алергия към прах, ще трябва да предприемете мерки за намаляване на броя на насекоми в целия си дом. В тази статия ще се съсредоточим върху матрака, където акарите изобилстват. Когато решите да предприемете мерки срещу този вид миниатюрни насекоми, първо започнете от вашия матрак. Не забравяйте, че леглото е място, където хората прекарват 1/3 от живота си!

Представяме ви 4 съвета за премахване на нежеланите акари от леглото ви:

1. Блокирайте ги със специални завивки за легло

Знаете ли, че съществуват т.нар. завивки, калъфи за матрак и възглавници, специално направени за хора с алергии към праховите акари? Така е създадена технология им, че тъканите са наредени много на гъсто и по този начин спират нахлуването на домашни акари в матрака. Изводът е, че се изгражда физическа бариера между вас и малките нашественици, а в крайна сметка се намаляват симптомите на хора с подобен вид алергия.

2. Променете свойствата на алергените със спрей против прахови акари

Можете да напръскате матрака, възглавниците, килимите и меката мебел със специален спрей срещу акари, който да неутрализира алергията ви. Когато се използва в съответствие с инструкциите, тя може да намали излагането на алергени до 90%. Потърсете подобен продукт на пазара.

3.Използвайте прахосмукачка

Това също е ефективен начин за премахване на праховите акари от матрака ви, но имайте впредвид, че обикновената прахосмукачка, не е толкова мощна и удобна, колкото вакуумната, специално създадената за легло.

4. Следете нивото на влажност в стаята ви

Акарите на прах се нуждаят от известно ниво на влажност, за да оцелеят. За да ги държите далеч от матрака ви, идеалната относителна влажност в стаята трябва да е между 40 и 50%. Ако имате алергия към прах, може да използвате хигрометър (известен също като монитор за влажност), за да проверите относителната влажност на дома ви. Ако вашият дом е прекалено влажен, изсушителят е полезна инвестиция за поддържане на контрола на акарите. Само един изсушител не може да излекува проблема с прашинките, но е много полезен инструмент, когато се използва заедно с други мерки за борба с акари.