Ще ви представим 8 забележителни факти за съня, за някои от тях може би сте чували, а за други дори и не подозирате. Приканваме ви да четете внимателно:

1. Научно доказано е, че хората прекарват около 1/3 от живота си в сън, средно това прави 25 години.

2. Матракът, на който спим всяка нощ задължително трябва да се подменя на 8-10 г., тъй като в него се натрупват отровни вещества, които са вредни за човека.

3. Повечето сърдечно-съдови заболявания, както и диабет, затлъстяване, нестабилни психически състояния се дължат на липсата на 8-часов сън.

4. Броят на хората, които вземат хапчета (още и приспивателни, успокоителни) преди сън драстично нараства.

5. Сънищата се появяват от шума на електрическите импулси, преминаващи през ствола на мозъка ни на всеки 90 минути. Реално сънят не трае толкова много, колкото ни се струва, но все пак ако съберем всички сънища през живота си те правят средно около 6 години.

6. По време на сън, някои от откритите части човешкото тяло понижават температурата си. Най-често това се случва по време на „дълбокия“ сън. Тази способност на човешкото тяло е резултат на еволюцията и е подобна на тази на земноводните.

7. Недоспиването има неблагоприятно влияние преди всичко върху количеството на отделяния от мозъка мелатонин (естествен антиоксидант), който забавя или спира ръста на възпаленията. Най-големите количества от този хормон се отделят именно по време на сън.

8. След първите 5 минути от събуждането, 50% от сънищата безвъзвратно се забравят, а на десетата минута са забравени вече над 90% от тях. Доста хора твърдят, че не сънуват, но всъщност всички виждат сънища докато спят, а причината за забравата им е в неправилното събуждане.