Събота сутрин. След дълга работна седмица. Изморени сте. Дори изтощени… и се поддавате на желанието да останете в леглото цял ден, гледайки телевизия или спейки. Това (на gen z език) се нарича “bed rotting”. 
Терминът става популярен в self-care (секцията с идеи, с които да се погрижите за себе си) Tik-Tok, където генерира над 2 милиарда гледания, но какво е “bed rotting” всъщност? Ами, най-чистосърдечното разлагане в леглото - много одеяла, много филми/сериали и планини от снаксове. Цял ден. 

На пръв поглед, няма нищо лошо в това да полежите в леглото за ден. Забавяте темпото, почивате си, презареждате. Всичко е добре, в ограничени количества. Проблемът настъпва, когато практиката стане системна. Твърде много време в леглото може да повлияе зле на настроението и парадоксално да увеличи нивата на стрес в организма. Нуждата от застояване в леглото често сочи към по-сериозни проблеми от едно просто недоспиване. Това е универсален начин за заобикаляне на чувства и отказ да се справяме със случващото се в животите ни - все неща, свързани с влошено ментално здраве, тревожност и депресивни състояния. 

Освен менталното здраве, bed rotting може да има негативен ефект и върху съня ни. Според Кели Барон, професор по семейна медицина в университета в Солт Лейк Сити, “дългото застояване в леглото е точно обратното на това, което съветваме хората да правят”. Леглото трябва да се ползва само за сън и секс, но не и за работа, гледане на телевизия, хранене и т.н. Причината е, че мозъкът ни трябва да свикне да асоциира леглото със сън и почивка (за да могат те да са възможно най-качествени), а не с всякакви други дейности. Общата препоръка е, че ако не заспите до 30 минути или сте будни от повече от 20 минути, е хубаво да станете.

Въпреки че престоят в леглото е доста примамлив, психолозите твърдят, че по-енергичните занимания водят до по-пълноценно презареждане на ума и тялото, тъй като ни подготвят за неизбежните стресови ситуации. Това не означава, че трябва да се насилвате да участвате в дейности, които не са ви по-вкуса. Някои идеи, които да заместят излежаването, са да се разходите с приятел, да потренирате, да медитирате, да си водите дневник или пък да почетете.