Октомври е. Есента е в разгара си (за добро или лошо).  С наближаването на зимата идва време да сменим и времето през идния уикенд. Хубавата новина е, че по това време на годината печелим 1 час повече, а не го губим. Това обаче не означава, че непременно ще избегнем умората, унинието и сънливостта.  В тази статия ще разкажем малко повече за смяната на времето и ще предложим няколко съвета за по-плавна промяна. 


Разликата между лятно часово време и астрономическото време

Главната разлика между двете понятия е, че астрономическото време се определя от науката, а зимното/лятното часово време се определя от човека. 

Времето, в която и да е локация, се влияе от позицията на Земята спрямо слънцето, на базата на която се образуват различните часови пояси по света. Земята се върти около оста си с около 15 градуса за 60 минути. На всеки 15 градуса се обособява нова часова зона. Астрономическото време е местното време, спрямо часовия пояс, в който попада даденият регион. Например, астрономическото време в Лос Анджелис е различно от това в Маями и двете заедно са различни от времето в Сидни, тъй като се намират в различни часови пояси. Когато в Ел Ей слънцето изгрява, в Сидни хората се приготвят за лягане. 

Лятното часово време модифицира астрономическото време на даден регион с един час напред с идеята да направи възможно използването на максимално много дневна светлина. От октомври до март обаче се връщаме към астрономическото време, тоест местим стрелките на часовника с един час назад.


Как влияе смяната на времето на организма ни?

Смяната на времето на практика пести енергия и ресурси, но за жалост има обратния ефект върху организма ни. Главният виновник за това е циркадният ритъм. 

Ако се чудиш, циркадният ритъм е системата, която регулира съня ни, която се влияе главно от светлината. Следователно, промяната в количеството дневна светлина, в комбинация с преместените стрелки на часовника, водят до объркване на циркадния ритъм. Всичко това резултира в умора, униние и сънливост в часове, в които обикновено е липсвала. 


Ето и няколко съвета как да намалим щетите от смяната на времето:


Създай си график за сън (и го следвай)

Най-добрата практика, която ни подготвя за промените във времето, е лягането и ставането по едно и също време всеки ден. И да, това значи и уикендите :) . Не е нужно промяната да е рязка. Започни с близък до обичайния час на лягане/ставане и лека-полека започни да изместваш времето с 15 или 30 мин. назад, докато достигнеш желания час, който работи за теб.

По-малко кафе

Всички знаем, че кофеинът в късните часове на деня не е добра идея (дори и да се опитваш да регулираш влиянието на смяната на стрелките на часовника). Специалистите препоръчват да оставим кафето поне 5 часа преди планираното време за лягане, тъй като тялото се нуждае от поне толкова време, за да го преработи и изхвърли от системата си. 

Избери правилния матрак

Накрая, но не на последно място - матракът може да е причината, поради която не спиш добре и дори допълнителният час, който се задава този уикенд, няма да те спаси. Матраците (като всичко останало) се износват, деформират - на кратко - остаряват. Възможно е и твоите нужди да са се променили. За да се аклиматизираш по-бързо към смените във времето, може да се замислиш за смяна на матрака. А ако това те плаши, може да попълниш теста ни за матраци и и да намериш своя нов, чуден матрак, с който ще се чувстваш отпочинал и готов за всеки нов ден. 

Елиминирай синята светлина от екраните

Синята светлина нарушава съня, разсънва ни и възбужда съзнанието ни, независимо дали времето се сменя или не. Затова е хубаво да се приспиваш с нещо не-дигитално като книга или медитация. Ограничаването на екраните помага на тялото да се отпусне и настрои за приключения в селенията на сънищата.

Осигури си комфортна среда

Как спим се влияе от това къде спим, особено когато времето се сменя. Направи спалнята си истински оазис на съня, за да си подсигуриш спокойна и удовлетворяваща почивка. Окачи тъмни завеси за блокиране на светлината. Сложи растения за уют. Купи си ароматна свещ или дифузер за ароматни масла. Поглези се с маска за сън от нежна материя. Ако пък звуците са това, което ти пречи да заспиш, пробвай  удобни тапи за уши или инвестирай в машина за бял шум.

Движи се повече

Връзката между добрия сън и спорта е неоспорима. Сънят е основополагащ не само за доброто здраве, енергия и концентрация, но и за пълноценната тренировка. Редовната физическа активност пък ни поддържа в добра форма, настроение и ни помага да спим по-добре.

Хората, които включват някакъв тип спорт в ежедневието си спят много по-добре, а тези, които се наспиват добре са 25% по-малко стресирани. От къде знаем ли? Това показват резултатите от първото проучване на съня на българите, което можеш да видиш на kakspim.bg 
Затова нашите нови партньори от Атлетик Фитнес  разработиха специална тренировка за добър старт на деня. Само за 20 минути ще се почувстваш свеж, енергичен и готов за новия ден.