Чудите се защо напоследък не се наспивате добре, макар че си лягате навреме и сте си изградили полезни навици относно съня? Нуждаете се от по-качествена почивка след тежък работен ден? Готови сте на всичко, за да получите така желаните 8 часа, прекарани в непробуден сън?

За щастие ние имаме отговор на всички ваши въпроси, а той е много прост: „Изберете подходящ матрак”!

Когато купуват легло, много хора наблягат върху избора на дизайна, формата и цвета му, вместо на най-важният съставен негов елемент – матракът! Скъпите легла, които се продават заедно с матраците не са гаранция, че именно те ще са подходящи за вас и вашата структура. Ако сутрин се будите с болки в гръбнака, врата и кръста, значи е време да замените сегашния си матрак с друг!

Ще ви предложим няколко вида матраци, които ще помогнат да изберете правилния за вас, а ако не можете да го направите сами, може да се консултирате със специалист:

Матраци с „Мемори пяна”

Наименованието е „Memory Foam”, което всъшност е изкуствен материал, с добри анатомични качества. Например мемори пяната реагира на топлината на тялото ви и се приспособява по-лесно към формата му. Също така подобни матраци са напълно безшумни. Подходящи са за двойки, като движенията на единия партньор не се усещат от другия. Не са евтини, но вашата заслужена почивка е гарантирана с тях и инвестицията си заслужава!

Латексови матраци

Направени са от естествени материали и са безвредни за вашето здраве. Матраците с латекс са чудесна комбинация от мекота и ортопедичен ефект. Подобен тип матраци се препоръчват на хора с опорно-двигателни проблеми. Голям плюс при тях е, че са изключително еластични и могат да издържат на голямо натоварване. Изборът на латексов матрак няма да бъде погрешен, по-скоро ще ви осигури благоприятна среда за по-качествен сън.

Твърд или мек матрак

Тук вече всеки сам избира според индивидуалните си вкусове за удобство. Ако все пак искате да проверите, дали вашият матрак е достатъчно твърд, трябва да легнете по гръб и да се опитате да прокарате едната си ръка под извивката на гърба. Ако матракът е прекалено мек, ще се затрудните да го направите, ако е много твърд, ще движите свободно ръката си. Когато ръката се побира точно под извивката на гърба и матрака, това значи, че гръбначният ви стълб е правилно разположен.

Еднолицев или двулицев матрак

Както се подразбира, еднолицевият матрак има само една страна, на коята може да се спи, съответно двулицевият разполага с две страни, които се обръщат според личните ви предпочитания. Двулицевият матрак е модерен и качествен продукт, който съчетава разрични характеристики и предоставя разнообразие от възможности за избор на пяна, текстил, третировки и тн. Възможно е съчетание между анатомично и ортопедично усещане. Някои двулицеви матраци имат лятна и симна страна, в зависимост от материалите, вложени в текстила. Задължително условие за ползване на подобен матрак е подматрачната рамка.