Всеизвестен факт е, че добрият сън оказва положително влияние върху всички жизнени функции в човешкия организъм. Няма нищо по-полезно за вашето здраве от качествения сън. За съжаление много хора не знаят как да си го набавят, за това и се появяват много смущения на физическо, емоционално и ментално ниво. Когато има пробив във вашата „системата”, тогава трябва да вземете сериозни мерки, за да възвърнете ествествения ритъм на нещата.

Стресът и натрупалото се напрежение през деня несъмнено довежда до редица проблеми със здравето, депресивни състояния, свръхчувствителност, но също така засяга и вашият така необходим сън. Колкото по-напрегнати сме, толкова по-трудно можем да заспим. Мозъкът ни работи на пълни обороти през деня, когато сме заети и активността ни е в пъти по-голяма, отколкото в отпочинало състояние. Трябва да знаете, обаче, че когато сте в движение, изпълнявайки хиляди задачи през деня, мозъкът ни изключва за доста проблеми. За това, щом си легнете, тялото си почива, но мозъкът продължава да функционира, преработва информацията от изминалия ден, като се затормозява с всичко онова, за което не е имал време. Ето защо заспиването ви се струва толкова невъзможно.

Радостната новина е, че има някои техники, които ще ви помогнат да имате по-качествен сън. Единственото, което трябва да направите е, да промените вредните навици и да ги направите в хубави:

Спорт.

Най-важно за доброто ни физическо и психическо благоразположение е движението. За това учените са установили, че хората, които често тренират имат по-здрав сън, отколкото онези, които не правят физически упражнения. Редовният спорт намалява симптомите на сънна апнея и безсъние и подобрява качеството на съня. Ще са ви необходими няколко месеца, за да влезете в този режим с тренировки, което няма да е лесно, предвид, че всички имате работа и семейства, с които сте ангажирани. Бъдете търпеливи, ефектът няма да се появи веднага след започване на физическата натоварена дейност, но със сигурност накрая ще го постигнете!

Спокойна атмосферата в стаята

Спокойната атмосфера преди заспиване изпраща сигнали до мозъка ви, че е време да се отпуснете, да освободите ума си от негативни мисли и натрупания стрес през деня. Важно е всички светлини да бъдат изгасени, тъй като хормонът, свързан със съня – мелатонин се активира, когато е тъмно. Също така температурата на стаята не трябва да е повече от 21 градуса, защото е доказано, че на хладно се спи много по-добре. Стените ви е препоръчително да бъдат изолирани от всякакви шумове, които могат да развалят желаното спокойствие. Използвайте леглото само за сън и секс, така мозъкът няма да го асоциира с друг тип дейности.

Удобен матрак и възглавница.

Удобният матрак е едно от най-необходимите неща, които трябва да притежавате, за да имате по-качествен сън. Ако често се събуждате с болки във врата, гърба и кръста, то това е сигурен знак, че трябва да смените матрака и възглабницата ви с такива, каквито ще са подходящи за вашите извивки на гръбначния стълб. При нужда се консултирайте със специалисти! Ето какво казват лекарите в областта: „Ако спите по гръб трябва да изберете тънка възглавница, така че главата да заеме нормална позиция да не се изкривява напред, ако спите на една страна имате нужда от по-твърда възглавница за запълване на разстоянието между ухото и рамото, ако спите по корем потърсете много тънка, почти плоска възглавница, дори може да се наложи да спите без възглавница под главата, но задължително пъхнете една под корема, за да се избегнете болки ниско в гърба.”