Всички сме чували за Дракула или имаме поне бегла представа какво е страшното в него. Но вампирът на Стокър представлява и нещо друго, което е останало сравнително неизследвано: той е чудовищно олицетворение на разстройства на съня, известни като парасомнии. Те включват халюцинации, сънища и неволни движения и включват явления като ходене насън, кошмари и сънна парализа (когато не можеш да движиш мускулите си, докато се събуждаш или заспиваш).
Още в началото на романа Дракула преследва първата си жертва, Луси Вестенра. Първоначалният знак, че е под влиянието на вампира, е внезапният й навик да ходи насън през скалите на Уитби. Следва образа на Мина Харкър, чрез който Стокър навлиза още по-дълбоко в по-странния свят на съня. „Тази вечер“, пише тя в дневника си, „ще се стремя да спя естествено.“ За съжаление за Мина ще мине много време, преди това да се случи.
Когато Дракула започва да я атакува, тя страда от почти всяка парасомния: говори в съня си, вижда странни халюцинации и по-специално изпитва силата на Дракула под формата на сънна парализа. Виждайки как вампирът се движи към нея под формата на мъгла, тя описва в дневника си, че „някаква оловна летаргия сякаш окова крайниците ми“.

За онези от нас, които имат късмета да не изпитат парасомния, описанието на Стокър изглежда изключително точно. Чувствате се притиснати, не можете да помръднете и, още по-лошо, халюцинирате зловещо присъствие, което седи отгоре ви. "Когато имам сънна парализа, често усещам как ръце ме хващат за ръцете и врата, безплътни пръсти се заплитат в косата ми. Дори съм била убедена как ръцете ме влачат надолу по матрака за глезените ми, само за да се събудя и да открия, че не съм помръднала," казва Алис Върнън, писателката, коята изследва темата за съня в Дракула.

Но защо Стокър е бил толкова очарован от проблемния сън?
Отговорът може да се крие в базираното в Лондон паранормално общество, създадено през 1882 г. Обществото за психични изследвания (SPR), което се среща и днес, изследва странни явления като призраци, телекинеза и четене на мисли чрез експерименти. Неговите членове имат желание да обяснят колкото могат повече чрез физически и научни факти, за да съберат случаи на наистина необясними преживявания. По този начин SPR е бил в челните редици на определени области на изследване - по-специално нарушенията на съня. Един от основателите е Фредерик Майерс, добър приятел на Брам Стокър, за когото е известно, че посещава къщата на Майерс за закуска. Въпреки че няма доказателства, че Стокър е присъствал на срещи на SPR, не е твърде далечно да се спекулира, че на тези закуски разговорът би се обърнал към участието на Майърс в обществото.

Това, което е особено интересно, е приликата между някои аспекти на Дракула и голям проект на Обществото - Преброяването на халюцинациите. SPR се допитват до широката общественост и да разберат дали някога са изпитвали халюцинации и да опишат какво са видели. Три години след проекта и публикуването на резултатите се появява и Дракула.

Ако темата ти е интересна, можете да четеш още за проблемния сън в новата книга на Алис Върнън, "Night Terrors: Troubled Sleep and the Stories We Tell About It."