Какво е кафяв шум и защо помага да заспиш по-бързо?


Вероятно вече си чувал за бял шум. Той е популярен от известно време и се използва за подобряване на концентрацията, при медитация, за да спят бебетата по-добре и тн. Интересно е обаче, че съществуват и други “цветове” шум и, изглежда, кафявият има най-много ползи за съня и спокойствието.

Бял шум vs кафяв шум
Белият шум е съставен от звуци във всички части на спектъра - високи, средни и ниски и затова може да се усеща като малко по-остър и дразнещ. Кафявият шум, от друга страна, е съставен само от нискочестотни и басови тоналности, които са много “по-меки” и не дразнят слуха, особено на хора, които са по-чувствителни. Това прави кафявият шум особено полезен за заспиване или успокоение.
И за да добиеш по-ясна представа, и двата вида шум могат да се опишат със звуци от заобикалящата ни среда. Например: постоянен валеж на дъжд и разбиващи се вълни са примери за бял шум, а гръмотевици и силен вятър - за кафяв.

За кого е подходящ?
Макар че все още не са проведени екстензивни изследвания, много хора споделят собствения си опит - кафявият шум е дори по-успокояващ и успиващ от белия. Добре се повлияват и хора с ХРНВ или хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието(ADHD на английски), които по принцип се разсейват лесно и са хиперактивни. Позитивен ефект описват и хора с шум в ушите, проблеми с концентрацията и др. Изглежда дори някои домашни котки предпочитат кафяв шум!

Ако нито белият, нито кафявият шум, са твоето нещо, не се притеснявай! Съществуват още розов, сив, син и виолетов шум, всеки от които е с различна честота на звука и трептения. 

За шума можеш да използваш специална машина или приложение на телефона си. Или просто Spotify и тази специална кафяв-шум селекция.
А за спокойния си сън, се довери на удобен матрак.