Как празниците крадат от съня ни?

Периодът около празниците уж е предназначен за почивка, но често се оказва повече от стресиращ. Справянето с последните за годината работни задачи, търсенето на подаръци, съчетано със стремежа да намерим време за близките си, за почивка, за украсяване на елхата...всичко това събрано в едни кратки 4 седмици води до повече напрежение, отколкото отмора и това се отразява и на съня.

Изследвания доказват, че това води до завъртането на опасен кръговрат, в който високите нива на стрес пречат на качествения сън, а недоспиването води до още повече стрес за организма.

Прочетете повече за всички фактори, които крадат от съня ви, а може би не предполагате, за да знаете как да се справите с тях.


НЕДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ

Натоварената предпразнична програма често означава, че просто не ви остава достатъчно физическо време, за да се насладите на възстановителен сън. Повечето възрастни хора имат нужда от 7-8 часа сън, за да се чувстват добре. По-малко сън от време на време няма да се отрази дългосрочно на здравето ви, но консистентното недоспиване има последици и върху менталното, и върху физическото здраве.


НЕКАЧЕСТВЕН СЪН
Не по-малко важно от времето, прекарано в сън, е и качеството на почивката. Стресът предизвиква безпокойство, което ви пречи да заспите или ви кара да се будите често. Това прекъсва цикъла на съня и пречи на тялото да се възстанови напълно през нощта. 

Тези две основни “загуби” се причиняват от три основни фактора - финансови притеснения(22%), време което се очаква да прекараме с роднини(39%) и пътувания покрай празниците(14%):
 

КОЛЕДНИТЕ ПОДАРЪЦИ

Оказва се, че има пряка зависимост между сумата, която хората харчат за подаръци, и качеството на съня им. От една страна, хората, които харчат повече пари за подаръци имат по-лош сън. Изненадващо обаче и хората, които не харчат никакви пари за подаръци също не спят добре. Изглежда дори подсъзнателно притеснението, че харчим твърде много или пък че не можем харчим както искаме, влияе върху нощната почивка и не позволява да се наспим добре.

ПЪТУВАНЕ

На много хора се налага да пътуват по празниците, за да ги прекарат с близки и роднини, които живеят далеч. Пътуването, независимо от метода на транспорт, е свързано с допълнителни разходи, спане в непривично легло или на ново място, както и излизане от релсите на рутината. Всичко това води до повече стрес и по-некачествена почивка.
 
 
   

След като разгледахме какви са причините са по-лош сън по време на празниците, ще ви разкажем и как точно да се справите с тях и да си подарите #чуден сън за спокойствие и енергични почивни дни. Очаквайте скоро част 2!