Как спим всъщност?

Качественият сън не е важен само при смяна на времето, а целогодишно. За да подобрим съня си обаче, трябва първо да разберем как спим. 

Данни от първото национално проучване за съня на българите, което проведохме заедно с агенция Pragmatica, показват, че 76% от българите имат проблем със съня. Според 20% от тях причината е трудното заспиване. Когато върнем стрелките назад, тялото ни бързо излиза от ритъм и се унася или по-рано или по-късно от обичайното. 

Една от причините за проблемен сън (сред 30% от българите) са нездравословните хранителни навици, които усложняват заспиването и объркват целия режим на съня. Хапването късно вечер, особено на сладки, тестени или пържени храни, парадоксално води до още по-често изпитване на глад и още по-голямо желание за хапване късно вечер, което вместо да отпуска тялото, го кара да работи повече, съответно възпрепятства заспиването. 

Разбрахме за храната, а каква е връзката на съня с физическата активност?

За да заспиваме по-лесно е необходимо тялото и умът ни да са в покой. А това се случва най-лесно с помощта на физическа активност.  Според 46% от запитаните, качеството на съня се отразява и на физическата им активност. Връзката обаче е двустранна. Ако спим зле, не можем да сме ползотворни физически, но ако не се движим, не можем да спим добре. Заедно с нашите нови партньори от Атлетик фитнес, ти представяме тренировка за добро утро, която ще ти помогне да се разсъниш, да се заредиш с енергия и да стартираш твоя чуден ден по най-добрия начин.Както знаем, качеството и количеството са еднакво важни. Затова нека споменем и колко дълъг трябва да е сънят, за да се чувстваме добре. Средната продължителност на съня, според данните на проучването, е 6 часа и 28 минути, което е по-малко от препоръчителните 8 часа. А разликата в продължителността на съня между тези, които са доволни от съня си, и тези, които не са, е 40 минути.

Ако трябва да обобщим – българите, които спят добре, са с 25% по-малко стресирани, и освен това хората с безпроблемен сън са по-големи оптимисти за бъдещето, затова следвайте горепосочените съвети не само когато времето се сменя, но се опитайте да ги направите навици, за да имате #здравсън винаги. Още любопитни данни от проучването виж на kakspim.bg