Предполагаме, че и ти като нас често не стигаш до почивка през уикенда, защото твърде много задачи остават несвършени през седмицата. И си мечтаеш за поне един ден, в който ще станеш без аларма и ще прекараш деня по пижама и без дори да станеш от дивана. А знаеш ли, че необходимостта от това е не само нормална, но и научно доказана?

Ето няколко причини да предвидиш поне един ден в седмицата, в който да не правиш нищо.


1.Тялото ти има нужда от това

Буквално. Всеки мускул и става се натоварват през работната седмица, независимо дали стоиш дълго време в принудителна поза или изпълняваш тежка физическа дейност. Един ден нищоправене позволява на тялото ти да се възстанови.

2. Помага за психическата ти устойчивост

След 5 или 6 дни на непрекъснато мислене за работа, задачи и задължения, съзнанието ти също има нужда да си почине като не мисли за нищо. Ако си от типа хора, които не могат да стоят на едно място, може да мислиш че лежането пред телевизора в компанията на Нетфликс е загуба на време. Повярвай ни, обаче - да дадеш възможност на мозъка си да си почива, ще му помогне да е по-продуктивен през останалото време.

3. Работи като ‘cheat day” за продуктивността ти

Точно както при режим на хранене е важно един ден от седмицата да ядеш с по-малко рестрикции, така и ако прекарваш цялата работна седмица с натоварена програма, е необходимо да имаш поне няколко часа през уикенда, в които да можеш да си почиваш, да се занимаваш с хоби или просто да нямаш план. Това насърчава спонтанността, вади те от ежедневния цикъл на повтаряеми действия и те зарежда с положителна енергия. Свободният ден или следобяд ти оставя време да се насладиш на неща, до които попринцип не стигаш. За всеки е различно - може да е изгледаш няколко серии от любим сериал, да се разходиш в планината, да печеш сладки или пък да прелистваш списание. Каквата и да е твоята представя за ментален ‘cheat day’, не се лишавай от него. Това време ще ти помогне да си по-продуктивен и позитивно настроен през останалото време от седмицата.

4. Осигурява повече време с любимите ти хора

Ясно е, всички живеем на бързи обороти и затова често в делничните дни не ни остава време за качествена комуникация с близките ни хора. Семейството, партньорът, а и близките ти приятели имат нужда от това да прекарвате време заедно и какъв по-хубав начин за прекарване на почивния ден от това. В един “мързелив” ден от седмицата, можеш да наваксаш споделеното време, което делничните дни изяждат.

5. Дава ти време за повече сън!

След като цяла седмица си работил здраво, тренирал си, грижил си се за всички елементи от живота си по часовник, кой казва, че нямаш право на един ден без аларма? Позволи си поне един ден в седмицата, в който спиш толкова, колкото искаш и имаш нужда. Тялото и съзнанието ти ще бъдат възстановени, ще бъдеш в по-добро настроение и здраве. Най-доброто място за качествена почивка е, разбира се, твоят матрак. Ако имаш такъв от isleep, приеми това като знак да си лягаш. Ако нямаш - ето тук ще намериш.