Какво е нощно мляко и може ли да ни помогне да спим по-добре?


Полунощ е. Не спите. Усещате как стрелката на часовника се движи, а вие все не успявате да заспите. Времето за сън намалява, притеснението расте…Чели сте книга, гледали сте филм, стискали сте много силно очи… нищо не помага. Може би чаша топло мляко? 

Оказва се, че топлото мляко преди сън не е просто мит, пробутван от мама, а истина, почиваща на научни факти и всъщност помага за по-бързо заспиване. 

Това е така, защото млякото съдържа триптофан - аминокиселина, която е в основата на съединения като серотонин (невротрансмитер, който влияе на настроението и паметта) и мелатонин (хормон, който ни прави поспаливи). За жалост обаче, тялото ни не произвежда триптофан само, съответно, трябва да си го набавяме с добавки или чрез храна (разбирайте, всички животински продукти като кашкавал, сирене, яйца и т.н.).
Интересен факт е, че млякото, издоено вечер (още наричано “night milk” или “нощно мляко”), съдържа доста по-високи количества триптофан. В частност - около 30% повече. Сами разбирате, че това води до образуването на повече мелатонин (около 10 пъти повече, в сравнение с нормалните количества), съответно, до по-бързо заспиване. 

Допълнителна полза, открита от учени в Сеул, е и намаляването на тревожността (поне при мишките, тъй като все още няма проучвания относно влиянието на нощното мляко върху хората). Проучването показва, че мишките, захранвани с нощно мляко, спят по-добре и са по-активни през деня, както и че са по-склонни (разбирайте, по-не-притеснени) да излизат в отворени пространства от тези, хранени с нормално мляко.  След всичко това, следващият път, когато не можете да заспите, не се ядосвайте, а станете и изпийте една чаша топло мляко (освен ако не сте с непоносимост към лактоза :( ).
Ще заспите по-бързо и може би ще сънувате великолепни сънища, като в детството.