Затворените очи са един от най-явните признаци за сън. Затова може би е изненадващо, че някои хора всъщност спят с (леко или напълно) отворени очи . Това състояние, познато още като лагофталм, е относително често срещано. Проучвания твърдят, че 20% от хората спят с отворени очи (включително бебета). 

Да се върнем в началото и да отговорим на въпроса защо изобщо си затваряме очите по време на сън. 

Клепачите са изключително важни за здравия сън. Освен че играят ролята на предпазна бариера за външния свят, те спомагат за овлажняването на окото. Затворените очи имат и друга функция - далеч по-проста - пазят от светлина, което е ключово за калибрирането на вътрешния часовник на тялото (циркаден ритъм). Специфични клетки в ретината преработват светлината и изпращат информацията до хипоталамуса, сигнализирайки, че е време за ставане. Когато обаче е тъмно, тялото секретира мелатонин, който ни прави поспаливи. 

Съществуват множество причини за лагофталм. Някои от тях са прости и временни като по-къси или слаби клепачи, лошо поставени козметични филъри, травми и белези. Други са по-сериозни и подлежат на задълбочено лекарско наблюдение като проблеми с нервите или проптоза (изскочила очна ябълка). 

Понеже отворените очи по време на сън невинаги са знак за наличието на лагофталм (за да не се притесниш веднага), ето и няколко потенциални признака на състоянието:

  • сухи очи
  • очно възпаление или болка
  • раздразнение
  • сълзящи очи
  • размазано виждане
  • червени очи

В крайна сметка, отговорът на въпроса е “да, можем да спим с отворени очи”, уви, не е идеалният вариант. Затова пък снимките на хора, спящи с отворени очи, си остават доста забавни.