Дървениците засягат хората по целия свят. Те живеят в много климатични зони, от тропиците до по-хладните региони, и в различни среди, от петзвездни хотели до бежански лагери. И противно на общоприетото схващане, дървениците могат да виреят както в чиста, така и в мръсна среда.

Тези досадни насекоми представляват нарастващ проблем за хората в Северна Америка, генерално. Но много-по-близкото-до-нас в момента “нашествие” в Париж ни кара да разгледаме ранните признаци на заразяване с дървеници, как да се отървем от дървениците бързо и ефективно и как да намалим шансовете за заразяване с дървеници.


Ранни признаци на дървеници

Дървениците често оставят физически доказателства върху кожата или в дома. Може да се събудите с ухапвания от дървеници, които често са червени и/или сърбящи петна по кожата. Или може да забележите яйца или екскременти, докато чистите или перете.

Само за два месеца шепа дървеници могат да станат няколко хиляди. Това означава, че е важно да се идентифицира и изкорени заразата с дървеници възможно най-рано. Това обаче може да бъде трудно, тъй като дървениците трудно се различават от другите насекоми и техните ухапвания могат да приличат на други видове ухапвания.


Как изглеждат ухапванията от дървеници?

Ухапванията от дървеници могат да предизвикат подутини, зачервявания и сърбежи. Ухапванията често, макар и не винаги, се появяват в една линия. Те се появяват най-често по лицето и ръцете. Понякога ухапванията изглеждат просто като червени или пурпурни петна без да предизвикват дразнене, но хората с алергия към дървеници може да имат тежки кожни реакции. Други изобщо не реагират на ухапванията. Може да отнеме от един ден до две седмици, за да се появят белези след ухапване.

Ухапванията от дървеници могат да бъдат трудни за разграничаване от други рани и кожни заболявания, като например:

- Ухапвания от комари или бълхи

- Копривна треска

- Гъбични кожни инфекции

- Екзема


Още по-сложно става, когато научим, че ухапванията обикновено не са достатъчни, за да сте сигурни, че имате проблем с дървеници. За да потвърдите заразяване, трябва да намерите допълнителни доказателства.


Как да проверите за дървеници

Проверката за дървеници включва внимателно оглеждане на местата, където е най-вероятно да се скрият дървеници: в и около местата за спане, където се хранят през нощта.

Честите места за скриване през деня включват:

- Подматрачни шевове и кантове

- Основи за легла и пружини

- Табла за глава


Дървениците могат да бъдат намерени и на други места, особено когато заразата е по-сериозна. Примери за други потенциални места за скриване на дървеници включват:

- Зад тапет

- Вътрешни мебели до леглото или близки предмети

- Около рамките на вратите или в пукнатини в стената

- Между завеси или възглавници

- Около електрическите контакти


За да проверите за дървеници, може да ви трябва фенерче и лупа. Внимавайте за живи дървеници, но потърсете и други признаци, като например:

- Изпражнения на дървеници, които изглеждат като тъмни петна, сякаш направени с маркер.

- Тъмночервени петна от кръв от смачкани дървеници

- Много малки и бели яйца на дървеници

- Светложълти парчета отлепена кожа


Също така обърнете внимание, ако спалнята ви има миризма на плесен или сладко, това може да означава, че имате .


Как изглеждат дървениците?

Дървениците са кафяви насекоми с овални тела. Телата им са плоски, но стават удължени, подути и червеникавокафяви, когато се хранят. Младите дървеници могат да бъдат доста малки, а възрастните дървеници са приблизително големи колкото ябълково семе. Много други насекоми изглеждат подобни на дървеници. Затова, ако се съмнявате, свържете се с професионалист, който може да потвърди наличието им.

Премахването на дървениците обикновено е трудно и отнема много време. Ако забележите признаци, обадете се на обучен специалист, вместо да се опитвате да го направите сами. Въпреки това можете да предприемете стъпки, за да ограничите проблема, преди домът ви да бъде третиран: 


- Защитете стаята от буболечки: Предотвратете скриването на дървеници в стените и пода, като запечатате всички пукнатини около вашата зона за спане.

- Ограничете дървениците: Поставете матрака и пружината си в калъфи с цип. Това не позволява на буболечките да намерят ново скривалище. Поставете потенциално заразени предмети в запечатани пластмасови контейнери, където могат да се съхраняват в продължение на много месеци, така че буболечките да умрат вътре.

- (в краен случай) Хвърлете матраци, мебели и други предмети, които не могат да бъдат третирани. За да предотвратите разпространението на дървеници сред другите, свържете се със санитарните служби, за да съберете заразените предмети.


Как да се отървете от дървениците


Можете да предприемете няколко стъпки, за да подготвите дома си и да преминете през процеса на лечение по-бързо. Например премахването на бъркотията е добър начин да премахнете скривалищата на дървениците.

Отстранете всякакви картони, книги и хартии и дрехи на пода. Можете да съхранявате всички предмети, които трябва да съхранявате в пластмасови кутии или плътно затворени торби.

Подгответе леглото си за лечение, като убиете всички видими насекоми и премахнете всички яйца от матрака и основата. Уверете се, че няма нищо под леглото и никоя част от леглото или спалното бельо не докосва пода или стените.

Уловителите на дървеници могат да ви помогнат да проследите заразата. Прехващачите са капани, които минават под краката на леглото и не позволяват на дървениците да достигнат до повърхността ви за сън. Можете да закупите прехващачи онлайн или в магазините за хардуер.

Да се отървете от дървеници може да бъде предизвикателство, защото те могат да се скрият в много трудни за намиране места. Въпреки че методите „направи си сам“ могат да намалят броя на насекомите, обикновено е най-добре да потърсите помощ от професионалист, който може систематично да се отърве от дървениците.

Най-бързият начин да се отървете от дървениците е незабавно да започнете работа със специалист по борба с вредителите. Заедно можете да изпълните план за бърза подготовка на дома си и след това да извършите обработка за унищожаване на дървеници. Ако наемането на професионален унищожител не е опция, можете да опитате методи „направи си сам“. Но имайте предвид, че тези стратегии може да не премахнат напълно заразата: 


Може да опитате:

- Третиране на базата на студ: Възможно е да се третират заразени предмети, като се поставят във фризер при -32 градуса по Целзий за три дни. Домашните фризери обаче може да не се охладят достатъчно, за да унищожат надеждно дървениците, а и този подход няма да убие дървениците, скрити в стените или мебелите.

- Термична обработка: дървениците и техните яйца умират, когато са изложени на температури над 50 градуса по Целзий. Поставянето на заразени предмети в гореща сушилня може да убие дървениците, но затоплянето на местата, където се крият дървениците, може да бъде предизвикателство.

- Почистване с пара: Използвайте уред за почистване с пара, за да убиете дървеници, които се крият в тесни пукнатини или върху текстил. За да е ефективно, парата трябва да достигне 130 градуса и да се нанесе върху всички места, които биха могли да приютяват дървеници.

- Пестициди: Редица пестициди могат да убият дървениците, но понякога насекомите стават резистентни към тях. Прилагането на пестициди може да накара дървениците да се преместят в нови скривалища, а някои химикали представляват риск за човешкото здраве. 


Тъй като дървениците са трудни за премахване, унищожителите често използват комбинации от методи, за да ви отърват завинаги от тях. Например, те могат да комбинират термична обработка с един или повече вида пестициди. Може да се наложи да използват няколко подхода за унищожаване на дървеници във всички фази от жизнения им цикъл. Професионалните топлинни обработки са по-ефективни от методите „направи си сам“, тъй като могат да третират големи площи. Унищожителите могат да използват специализирано оборудване, за да повишат температурата във вашия дом или спалня до 50 градуса по Целзий. По-ниските температури може да не убият всички дървеници в заразеното пространство.

Гарантирането, че дървениците са изчезнали завинаги, ще изисква редовно наблюдение, за да се знае, че третирането е било ефективно. 


Как да държим дървениците далеч

Бдителното наблюдение за признаци на дървеници е най-добрият начин да избегнете заразяване. Когато пътувате или купувате употребявани вещи, вземете мерки, за да предотвратите въвеждането на дървеници в дома ви: 

- Проверете вашия хотелски матрак: Ако сте отседнали в хотел или друго временно помещение, проверете матрака и основата за признаци на дървеници, като обърнете голямо внимание на шевовете.

- Пазете багажа си на сигурно място: Избягвайте да поставяте багажа или дрехите си на леглото, когато отсядате в хотел. Съхранявайте носените си вещи в запечатана торбичка. Огледайте мястото за багаж в стаята и след това поставете куфара си там, вместо на леглото.

- Бъдете внимателни, когато купувате втора употреба: Когато пазарувате в магазини за стари стоки, проверете артикулите за дървеници, преди да ги донесете у дома. Това важи особено за леглата, спалното бельо и мебелите. 


Други стъпки за намаляване на шансовете за заразяване включват:

- Запечатване на пукнатини по стените, ако живеете в жилищна сграда, за да предотвратите навлизането на дървеници през друг апартамент

- Използване на калъф с цип за матрака

- По-малко вещи и редовно почистване с прахосмукачка


Дори старателното следване на тези стъпки не гарантира, че дървениците няма да проникнат. Важно е да сте нащрек за признаци на дървеници и да действате бързо, ако ги откриете в дома си.