Музикална терапия или нашият плейлист за твоето спокойствие


Нормално е в някои моменти в живота си да усещаш стрес. Важно е, да си намериш твои си начини да се справяш с него, тъй като стресът има доказани негативни последици за съня и здравето като цяло.

Има много съвети от различни хора как да се справяме със стреса - медитация, спортуване, хобита и…музика. Музиката научно доказано влияе на настроението, може да ни мотивира, успокои или приспи. Независимо дали метъла е в кръвта ти или припяваш с цяло гърло на Ерос Рамацоти, вероятно и ти знаеш кои песни как ти влияят.

Музикална терапия

Терапията с мелодии не е нещо ново. От векове различни култури използват музиката като лек, за успокоение и добро здраве. Приятните мелодии имат положителен ефект и върху животни и дори растения.

Специалисти, занимаващи се именно с това как и коя точно музика успокоява най-много провеждат изследване в Обединеното кралство, в което участници решават сложни задачи и пъзели докато слушат различни песни. Всеки участник е свързан със сензори, които следят физиологични показатели като мозъчната дейност, пулса, дишането и кръвното налягане.

Резултатите от изследването, споделени от д-р Дейвид Люис-Ходжсън от Mindlab International, са забележителни. При слушане на една от песните - Wеightless на Marconi Union -  резултатите показват 65% спад на нивото на притеснение при участниците, както 35% по-ниски стойности на физиологичните им показатели от обичайните в покой.

Става още по-интересно

Песента Weightless всъщност е композирана точно с тази цел. Групата, която я създава, разработва парчето заедно със специалисти по звукова терапия и внимателно аранжират ритъма, линията на баса и хармониите така, че да помогнат да забавяне на пулса, намаляване на кръвното налягане и занижаване нивата на хормона на стреса кортизол. По този начин се предотвратяват много от негативните последици от стреса - проблеми със съня и диетата, увеличен риск от сърдечни заболявания, депресия, астма.

Не е ли супер, че има толкова лесен и достъпен начин да се бориш със стреса?
За да ти съвсем удобно, създадохме плейлист, който можеш да си пускаш винаги, когато се чувстваш притеснен. И да, Топ 1 песента за справяне със стреса - Weightless - я има там ;)