Приятели, Тhe office, Sex education или Анатомията на Грей… Всички имаме по един (или няколко) сериала, които са ни държали будни, просто защото не можем да спрем да пускаме следващия, и следващия,  и следващия епизод. Това се нарича binge watching. 

Според Американската академия по сомнология, 88% от възрастните губят ценни часове сън именно заради binge watching. Въпреки че според интервюираните, сънят е вторият приоритет, след семейството, те все пак отлагат съня заради забавление - било то под формата на сериал, филм, спортен мач, видео игрa или доброто старо четене.

Изследователите от Академията смятат за обнадеждаващо, че хората смятат съня за толкова важен, но предупреждават, че недостатъчното количество сън крие опасности както за здравето, така и за настроението. 

Екраните са неизменна част от нас
Начинът, по който “консумираме” телевизия се е променил драстично в последните няколко години. Чакането на епизод веднъж седмично, дори веднъж дневно, е отживелица. Повечето хора са абонирани за поне няколко (ако не и всички) стрийминг платформи и имат достъп до главозамайващо количество видео и филмови продукции. Почти 9 от 10 американци споделят, че са губили сън в името на това да гледат още няколко епизода от любимия си сериал. 

Полът не е от значение за binge watching-а, но възрастта е. Тази практика е по-разпространена сред по-младите (18-24 г.) - 48% споделят, че често отлагат заспиването, за да погледат сериал. Сред по-възрастните (45-годишни и нагоре) процентът рязко спада на 14%. 

Спортът също взима своите жертви - 72% от мъжете (на всякаква възраст) признават, че предпочитат да гледат спортен мач на живо, отколкото да спят или да го гледат на запис. Друг параграф, по който мъжете са лидери, са видео игрите - повече от 50% от тях споделят, че често отлагат времето за лягане, за да поиграят любимата си видео игра, соло или с приятели. 

Четенето е отявленият фаворит при жените - 72% от тях споделят, че обичат да четат вечер преди лягане, като това често се превръща в причина да губят сън. 

Как binge-watching-ът влияе на здравето ти?
Жертването на сън заради забавление може да доведе до фрустрация, тревожност и дори вина. Най-често тези емоции се срещат при по-младите хора, част от Generation Z. 

Омагьосаният кръг започва при първата мисъл (или чувство на фрустрация) от отложеното време за лягане. След осъзнаването, че количеството сън, което ще получиш, е доста по-малко, се появява тревожност, че на другия ден няма да си пълноценен, а това прави заспиването още по-трудно. 

Според проучванията, хората, които binge-watch-ват, са по-склонни да изпитват умора, както и инсомния или цялостно по-некачествен сън, който, както знаем, се отразява зле на цялостното ни съществуване.

Добрата новина е, че не е нужно да забравиш за любимите си сериали или книги. Експертите съветват да изградиш консистентна вечерна рутина, в която да отделиш време за любимите си дейности, но все пак да им сложиш ясни времеви граници, така че да не пречат на съня ти