Повечето от нас познават отблизо следобедния краш - времето, когато енергията ни спада и желанието за дрямка става почти непоносимо. Но какво всъщност се случва в тялото ни? Ето какво казват експертите, както и бонус - няколко съвета как да се преборим със (след)обедната сънливост.

“Сънливостта след хапване е нормална”, казва Кели Мъри - сертифициран педиатър. Терминът за това състояние е постпрандиална сънливост. Факторите, които му влияят (и го предизвикват), са няколко: циркадният ритъм (на който за жалост не му пука за работния ни график), храносмилателният цикъл, кръвообращението и какво избираме да похапваме. 

Циркаден ритъм

Според д-р. Шелби Харис, сомнолог, е “напълно нормално да има спад в циркадния ритъм след обяд. Комбинирайки това с (наложителната) работа на храносмилателната система, сънливостта става още по-логично следствие. Смилането на (голям) обяд изисква много енергия. Това означава, че изборът на меню (както и количеството му) имат директен ефект над това как ще се чувстваме после. 

Храносмилателният цикъл

Процесът на храносмилане и превръщането на храната в енергия задейства всякакви механизми в тялото. Тялото разгражда храната, която сме поели, до глюкоза - горивото, което предоставя калориите, нужни за нормалното ни функциониране. По време на този процес, кръвната захар се покачва, следователно започва секрецията на инсулин, който пък помага на кръвната захар да се придвижи от кръвта в клетките - там, където се превръща в енергия. Всичко това предполага ускорено кръвообращение, което ни води до работата на кръвоносната система. 

Кръвообращението

Постпрандиална сънливост се свързва с промяната в кръвообраще- нието. След хранене, кръвта се съсредоточава в стомаха (а не в мозъка, както обикновено), което ни кара да се чувстваме отнесени и сънливи. 

Храни, които причиняват сънливост

Храната, която приемаме, може да промени хормоналния ни баланс. Някои храни съдържат мелатонин и триптофан (и двете ни карат да спим). Обилните хранения, както и храни, богати на протеини, рафинирани въглехидрати или мазнини ни карат да се чувстваме по-уморени. Общото правило е, че трябва да избягваме храните с преработени въглехидрати, тъй като те причиняват големи пикове и спадове в кръвната захар - което рефлектира на настроенията и енергията. 

Храни, които да ни помогнат да избегнем следобедния краш

Както има храни, които го подхранват, така има и такива, които го обезвреждат (доколкото се може).  Хубаво е обядът да е балансиран с богато съдържание на витамини и минерали. Пълнозърнеста паста, хляб със семена, грах и сладък картоф са някои от храните, които отпускат въглехидрати бавно. Те са с нисък гликемичен индекс, което помага за балансирането на нивата на енергия и апетит. 


Разбрахме как да избягваме сънливостта, но как да се справим с нея, когато вече е факт? 

• Излезте навън - слънцето и свежият въздух ни карат да сме по-будни и енергични, защото циркадният ритъм се влияе от светлина, приемайки я за сигнал, че трябва да сме будни. 

• Раздвижете се - дори една кратка 10-минутна разходка води до увеличаване на кислородния приток, което пък вдига нивата на енергия. 

• Вода, вода, вода - дехидратацията причинява същите симптоми като постпрандиална сънливост - умора и неистово желание за сън. 

• Избягвайте алкохола, тъй като той е седатив. 

• Наспивайте се добре вечер, тъй като сънливостта през деня (дори и след обяд) е следствие на лошия или недостатъчен сън предната нощ.