Много хора (включително и ние понякога) вярват или се придържат към суеверия (още познати като “бабини деветини”), когато става въпрос за сън. Те варират от неядене на сирене късно вечер до несъбуждане на сомнамбули. Въпросът е има ли доза истина зад тези суеверия? В тази статия ще разкажем 8 от най-популярните митове и суеверия, за да отделим истината от измислицата.


Митове


  1. Сиренето причинява кошмари

(Учудващо) има много проучвания на тази тема, уви, никое не достига до убедителен конкретен извод. Доказано е, че хапването на различни сирена може (потенциално) да повлияе на това, което сънувате. 

Проучването, проведено от British Cheese Board, установява, че яденето на чедър (отново потенциално) води до сънища, свързани с известни личности, докато яденето на Red Leicester може да доведе сънища със ситуации от училище. Тоест, въпреки че няма конкретни доказателства за кошмари, яденето на сирена преди лягане може да повлияе на тематиката на вашите сънища.

       2. Тийнейджърите са по-мързеливи от възрастните

Общоприето е, че тийнейджърите се радват на повече сън от всеки друг. Именно затова родителите, които се надяват да изведат децата си от вкъщи сравнително рано през уикенда, бързо осъзнават, че това е по-скоро кауза пердута. 

Националната фондация за съня в САЩ всъщност твърди, че има голяма доза истина зад този мит. Това е така, защото препоръчителното дневно количество сън за възрастен е между 7-9 часа, докато количеството, препоръчително за тийнейджър, е поне 8-10 часа. Това се дължи на циркадния им ритъм и нуждата им от повече енергия за развитие по време на юношеството. 

       3. Броенето на овце ви помага да заспите

Вероятно един от най-старите и най-често срещани съвети за сън е да си представите овца, прескачаща ограда, и после още една, и още една, и още една… Но има ли някаква истина в способностите на въображаемото стадо овце за улесняване на заспиването? 

Според проучванията, тези, които използват въображаеми образи, заспиват по-бързо от тези, които не го правят. Броенето на овце обаче се смята за твърде ангажираща мозъка дейност, следователно, не е препоръчителна за подпомагане на заспиването. По-ефективен начин за заспиване е да си представите как сте на релаксиращи места, като например - на тропически плаж или в уединена хижа в планината с нежно припукваща камина.

Суеверия

      1. Събуждането на сомнамбул ще му причини сърдечен удар

Ходенето насън е една от най-дълбоките форми на сън. Експертите съветват да не събуждате сомнамбули, но не заради широко разпространеното суеверие, че ще им докарате инфаркт, а защото насилственото събуждане на някого може да го остави стреснат, объркан или уплашен, до степен, че дори може да ви се нахвърли. Така че, в този случай, суеверието е далеч от истината, но въпреки че последствията няма да са толкова грандиозни, колкото се твърди, все пак може би не е добра идея да будите сомнамбул. 

      2. Парче сватбена торта под възглавницата, ще покаже сродната ви душа

Едно от най-старите поверия на тема сън гласи, че ако необвързана жена спи с парче сватбена торта под възглавницата си, ще ѝ се присъни бъдещия ѝ съпруг/а. Май е ясно, че липсват каквито и да е доказателства, че това е истина, но ако все пак ви се пробва, пишете ни дали е проработило. 

      3. “Станал е от грешната страна на леглото”

Добре познатата фраза, използвана за случаите, в които някой е в лошо настроение, произлиза от популярно суеверие. Според него да поставиш първо левия си крак на земята, ставайки от леглото сутрин, носи лош късмет.  Оттам се раждат всички препратки, ползвани в различни пиеси, песни и истории, и в крайна сметка се развива идиом, който много от нас ползват и до днес. 

      4. Легло, поставено в близост до вратата на спалнята, може да причини заболяване

Това (драматично) суеверие идва от китайската система за естетическо разположение, известна като Фън Шуй.  Според нея, за да сте в безопасност и хармония със себе си и обкръжаващия ви свят, трябва да позиционирате леглото си възможно най-далеч от вратата на стаята, като същевременно се уверите, че цялата стая се вижда от него.

      5. Сменянето на чаршафи в петък е на лош късмет

Има поредица суеверия, свързани с оправянето на леглото. Не трябва да въртите матрака си в събота, защото води до кошмари. Сменянето на чаршафи в петък е на лош късмет (още повече ако е петък 13-ти). Ако повече от двама човека участват в оправянето на леглото, ще ги застигне лоша карма. Или пък, че ако прекъснете сменянето на чаршафи по средата, няма да можете да спите. Тук сме, за да ви уверим, че липсват доказателства за истинността на всички тези твърдения, така че ако днес ви е ден за смяна на чаршафи - направете го спокойно и после си пуснете “Forrest Gump” за късмет.