Количка

Грижа за матрака

ГРИЖА ЗА МАТРАКА

За да гарантираш дългия живот на матрака си, е важно да се грижиш за него и да го съхраняваш правилно.


СЪХРАНЕНИЕ И УПОТРЕБА
След закупуване матракът може да се съхранява навит на руло максимум 1 месец.

По-дългото престояване на матрака рулиран крие риск пяната да не възстанови обема си максимално и да се наруши вида и комфорта на матрака.

Винаги използвай матрака с подходяща подматрачна рамка. Тя има отношение както към комфорта, така и към неговата дълготрайност. Рамката предпазва матрака от деформация, позволява постоянна циркулация на въздух и предотвратява задържането на прах и влага. По този начин гарантира здравословна среда за сън без алергени и микроорганизми.

ПРЕДПАЗВАНЕ
За максимално дълъг живот на матрака е най-добре той да бъде изцяло защитен.

Използвай непромокаем протектор върху матрака. По този начин ще го предпазите от проникване на течности и замърсявания. 

С оглед равномерното запазване на качествата на пяната, съветваме да обръщаш и завърташ матрака 2 пъти годишно. Обръщането представлява смяна на лицето на матрака, на което спиш. Завъртането на матрака се случва по оста глава-крака. Тези действия позволяват по-добро проветряване на матрака, както и възпрепятстват деформация на пяната.

ПОЧИСТВАНЕ
Методът на почистване на матрака зависи от неговите характеристики. Някои модели имат външен калъф с цип, който може да се свали и почисти. 

За моделите със сваляем калъф:

  • Ако калъфът е с мемори пяна - сухо химическо чистене
  • Ако калъфът няма мемори пяна - химическо чистене или домашно пране при до 30С в зависимост от указанията на етикета. Увери се, че калъфът е напълно изсъхнал преди да го сложиш обратно.
  • Никога не пери калъф с мемори пяна при домашни условия. Това ще деформира пяната и текстила, както и ще наруши вида на калъфа.

За модели без сваляем калъф се препоръчва използването на леко навлажнена четка, да се внимава да не проникне влага в ядрото, т.к. може да го повреди и да не се излага на директна слънчева светлина при изсушаване. В случай на упорити петна може да се ползват услуги на фирма за почистване на матраци.