Честита Нова Година! Знаем, че седмицата ти се вижда тежка, въпреки че тъкмо се връщаш от почивка. Нормално е. Предполагаме, че също като нас търсиш знак, че дрямката е окей? Ето го. 

Фестивалът на съня се случва всяка година на 3-ти януари. Знаем, че вероятно не знаеше, но ето, сега знаеш. 

Това е поводът, който окуражава хората да се отпуснат заслужено, след емоционално натоварените коледни и новогодишни празници и всички придружаващи ги пътувания, партита, трапези и хаос. 

Въпреки че сънят и режима, свързан с него, са предмет на проучвания от време оно, Фестивалът на съня е модерното честване на почивката. Идеята му е да ти помогне да презаредиш батериите след изгубения сън покрай края на годината, както и да ти припомни какви са ползите от добрия и качествен сън. 

Както знаем, липсата на сън или лошият такъв водят до редица негативни последици като сърдечно-съдови проблеми, отслабена имунна система, риск от промяна в теглото и отключване на диабет, затруднена концентрация, както и депресивни или тревожни състояния. Ето защо е важно да си набавяме достатъчно сън. 

Оптималното количество сън регулира всички процеси в тялото, включително и тези в ума ти. Матю Уокър, автор на книгата “Защо спим?” (Why we sleep?),  твърди, че 19-20 часа без сън правят умствения ти капацитет еквивалентен на този на пиян човек. Според него на човешкото тяло са нужни около 16 часа преди да има нужда от рестарт. Ето защо имаме нужда да спим поне 8 часа - по този начин тялото се изчиства и успешно възстановява концентрацията и пълния си потенциал. 

Фестивалът на съня е тук, за да ти напомня, че сънят не е мързел, а ключът към възстановяването и поддържането на високо ниво както физически, така и психически. Затова не се чуди, а отиди да поспиш, вече имаш и оправдание!