Говорене на сън и то - на чужд език!


Сомнилоквия или говорене насън се нарича състоянието на издаване на звуци или говорене в заспало състояние. Казаното може да варира от тихо “мрънкане под носа” през викове до дълги, некоординирани речи. Този феномен е доста разпространен, като скорошни изследвания твърдят, че между 5 и 8 на всеки 10 човека са говорили поне веднъж насън. Ако и Вие сте от тях, няма причина за притеснение.

По време на сън мускулите са деактивирани. Затова, ако например сънувате, че скачате в басейн, деактивацията на мускулите ще попречи наистина да скочите от матрака и да се “гмурнете” в пода. По същия начин и гласните струни се отпускат и затова членоразделното и разбираемо говорене на сън е рядкост. Въпреки това, съществуват ситуации, в които тялото спи, но гласните струни не са напълно неактивни. Такива състояния могат да са причинени от високи нива на стрес в тялото, след употреба на алкохол или при висока температура. Гласните струни могат да останат активни и по време на REM фазата на съня.

Сомнилоквията е напълно безопасен и често срещан феномен.  Но тук идва интересната част - отчетени са случаи, при които хора говорят насън напълно чужди за тях езици! Същите хора твърдят, че владеят само родния си език, но, когато заспят, започват да говорят с чуждестранен акцент или на непознат език. В голямата си част хората, които говорят на сън и са физически здрави, просто мърморят думи и издават звуци, без да провеждат членоразделен разговор. Редките случаи на реално говорене и то на чужд език но в заспало състояние, обичайно са резултат от травма на главата или друго здравословно състояние, което е афектирало мозъка. 

Разбира се, любителите на конспиративните теории виждат в говоренето насън всякакви фантастични намеси - извънземни, спомени от предишни животи, комуникация чрез атоми и частици. Психолозите наричат този феномен Синдром на чуждия акцент. При него хора, прекарали дълго време в кома, могат да се събудят, владеейки нов, неизучаван език или други да започнат да говорят с нетипичен за тях акцент (например - американец изведнъж да започне да говори с английски или австралийски акцент и обратното). Синдромът обаче е толкова рядък, че трудно могат да се направят реални заключения и част от отговорите остават обвити в мистерия. 

А Вие, на какъв език говорите насън?