Кажи ми как спиш и ще ти кажа какъв си


Докато сме будни лесно можем да контролираме емоциите си и дори да прикриваме истинската си същност. Докато спим обаче, тялото ни “говори” самo и разкрива важни черти от характера.

 

Експертите по невербална комуникация са установили какво означават най-широко разпространените пози на сън и какво казва начинът, по който спим, за това какви сме всъщност.

 

Най-разпространените пози:

 •  Ембрионална поза - хората, които спят сгушени в себе си в тази поза, са често много чувствителни, дори и да се опитват да представят себе си като непукисти. Повечето жени избират да спят така, защото позата е наистина удобна и позволява пълна релаксация.

 • Поза “дънер”  - тези, които спят настрани, с ръце, паралелни на тялото, спят като “дънер”. Изследванията говорят за тези хора като за социални и комуникативни, макар и понякога твърде наивни.

 • Позиция “търсещият” - тази позиция отново е настрани, но ръцете са изпънати напред. Предпочитащите да спят така са също социални, но и подозрителни - винаги “търсят” допълнителна информация и не си менят мнението лесно.

 • Спане по гръб:

  •  така наречената “войнишка поза” - легнали по гръб, с ръце до тялото - изразява спокойствие, дискретност и подреденост. 

  • “Витрувиански човек” - с разперени встрани ръце - показва характер, който е отворен към комуникация с околните, търси приятелства и е възприемчив към средата и случващото се около него.

 • По корем - тази поза се асоциира с нетърпеливите хора и такива, които бързо сменят настроенията си. Също така, експертите смятат, че спането по корем се случва в периоди на засилен стрес или нервност. Ако попринцип тази е предпочитана поза за сън, това говори за избухлив и нервен характер. Обичайно в тази поза краката са раздалечени, затова позата е известна и като “свободно падане”.

 • Често въртене - да заспят в една поза, а да се събудят в друга, е характерно за хората, които сънуват много. Има данни, които твърдят, че позицията на сън се влияе от образите, които виждаме насън.


  Попринцип, движението по време на сън е нормално и е естественият начин на тялото да подсигури, че не притискаме твърде дълго някой орган или крайник. Все  пак, ако се будите често и не можете да намерите удобна позиция, проблемът може да е в матрака ви. Удобният и качествен матрак ще ви гарантира бързо заспиване и непробуден сън, които са от съществено значение за пълноценния живот. 


  Разгледайте гамата матраци на isleep и изберете перфектния матрак за вас още сега!