Полезните и вредните храни преди лягане


Често чувате, че сънят е здраве и това не е случайно. Качественият сън подпомага имунитета, настроението, концентрацията и дава енергия.


Хапването нощем има лоша слава, но, ако изберете правилните храни, те могат да помогнат да си починете качествено. Събрахме за вас съвети какво да хапвате вечер, за да се радвате на чуден сън за чуден ден!


Плодове и зеленчуци

Смокини - богати на магнезий, калий, калций и желязо. Помагат за по-добро кръвообращение, предотвратяват крампи имат положителен ефект и върху съня.  
Ананас
- стимулира производството на мелатонин. Различни данни показват увеличение в нивата на мелатонин с до 200% след ядене на ананас.

Маруля - съдържа голямо количество от фитонутриента лакториум, който има свойства, наподобяващи успокоително.
Сладък картоф -  съдържа магнезий, калций и калий. Намаляват кръвното налягане преди сън и ускоряват заспиването.
Бял ориз - макар че е по-малко полезен от кафявия ориз, съдържа много въглехидрати и има висок гликемичен индекс. Изследвания показват, че хората, приемащи храни с висок гликемичен индекс преди сън, спят по-продължително.


Още храни за по-добър сън

Риба - по-мазните риби като сьомга, тон и пъстърва са много богати на Витамин Д и омега-3 мастни киселини. Изследвания сочат, че хора, приемали често сьомга в продължение на 6 месеца, заспиват с 10 минути по-бързо от тези, избиращи друг вид месо.

Пуйка -  съдържа аминокиселината триптофан, която се свързва с повишено отделяне на мелатонин - хормонът на съня.

Пуканки и ядки - съдържат триптофан, фибри и въглехидрати и спомагат за успокояване на метаболизма, притъпяват евентуален късен глад и позволяват да спите спокойно.

Хумус - нахутът е богат на триптофан, фолиева киселина, витамин В6, които регулират съня, контролирайки производството на мелатонин и серотонин. Хумусът съдържа и натурален мелатонин, правейки го перфектната храна преди лягане.

Тъмен шоколад - Богат на магнезий и помага за регулирането на циркадните ритми.КАКВО ДА ИЗБЯГВАТЕ

  Пържени и мазни храни
  те са тежки и натоварват храносмилането и могат да доведат до киселини и усещане за тежест.


  Солени храни
  те ще ви карат да чувствате остра неутолима жажда, която ще ви кара да ставате неколкократно през нощта.


  Люто
  причинява киселини, а в легнало положение те водят до голям дискомфорт и определено няма да спите спокойно.


  Домати 
  Високата им киселинност може да отключи киселини в стомаха, дори и да не страдате от тях често.


  Ако искате да спите комфортно, спрете се на подходящите храни, които изброихме по-горе. Вижте всички модели и изберете своя, за да се насладите на наистина качествен сън.