Възглавницата ти носи комфорт всяка нощ..но замисляш ли, че тя е почти напълно игнорирана през деня? А знаеш ли, че има и специален ден, който чества Поставянето на възглавницата върху хладилника? Звучи супер странно, така е, но прочети надолу ;)

Днес всички имаме хладилник и го разпознаваме като важна част от интериора на кухнята. До преди 100- ина години обаче, това не е било така и хората в САЩ и Европа са разчитали на килери за охлаждането и съхранението на хранителните продукти. Тъй като те били есенциални - недостигът на храна притискал много хора и те не могли да си позволят да изхвърлят храна, защото се е развалила - се зародила традицията веднъж в годината да се поставя парче плат в килера. Смятало се, че парчето плат носи късмет и - когато е нужно - повече храна за оцеляването на семейството. 
Традицията се заражда около 1900г. и предимно се практикува с парче плат/чаршаф или друга материя, взета от спалнята.

Какво е килер?
Може би четете това и се чудите какво е килер (на англ. larder). Защо нямате такъв? Е, килерът е старомодна дума, която се появява още през 14 век в английския език. Това основно означава малко помещение или стая, където се съхраняват месо и други провизии. В крайна сметка не всеки е имал лукса да притежава хладилник. Килерите обичайно са изолирани от светлина и топлина и поддържат постоянна температура, което позволява запазването на продуктите от разваляне.

В крак с времето
Днес, разбира се, навиците ни за съхранение на храни са се променили. И всъщност, съвременният еквивалент на старата традиция би бил да си сложим възглавницата върху хладилника за късмет. (А можеш да пробваш и вътре, ако много обичаш студената страна на възглавницата.) Ако напоследък се чувстваш без късмет, може би опитай и може и да ти се случат хубави неща :) и така ще продължиш да се радваш на възглавницата си както денем, така и нощем.